U bent hier

Advocaat/Advokaat

ADVOKAAT OF ADVOCAAT? Een kwestie van geschiedenis.

De website van meester Roel Janssens heeft het URL adres www.advokaat-janssens.be . Dit heeft diverse redenen.

Maar is advocaat eigenlijk geschreven met een 'c' of met een 'k'? Want advokatuur is met een 'k'... of toch ook met een 'c'.

De voorkeurspelling is er duidelijk over. Sinds 1954 (veranderingen in de voorkeurspelling) is advocaat als beroep geschreven met de letter 'c'. Woordenlijst.org geeft meteen :

advocaat [ad·vo·caat], de[m.], advocaten [ad·vo·ca·ten] (zie http://woordenlijst.org/zoek/?q=advokaat&w=w

Advokaat is tevens een drank (u kent deze tevens als Eggnog). De avocado is dan weer met een 'c' geschreven. Waar grappig genoeg ook vaak op wordt gezocht is ‘advocado’. Nee, dat is geen typefout. Mogelijk is dit het gevolg van een heimelijk terugverlangen van een generatie waarvan het favoriete verjaardags-eten bestond uit advocaat en slagroom, bij voorkeur genuttigd al zittend in een ietwat ongemakkelijk gevormde kring.

Toch wordt advocaat of advocatuur nog vaak met een 'k' genoteerd.

Op internet kan je talloze websites vinden die advocaat als beroep met een 'k' noteren. De meeste zoekmachines vragen onmiddellijk of je 'advocaat' bedoelde als je 'advokaat' intikt.

Ook de zoekpagina van Wikipedia heeft nog talloze resultaten van het beroep met 'k' geschreven.: wikipedia. En Wikipedia vraagt meteen: 'bedoelde u advocaat?'

Waarom dan advokaat-janssens.be?

  • Janssens is een veel voorkomende naam. Advocaat is dan weer een veel voorkomend beroep. De combinatie geeft meteen talloze resultaten, waaronder de website van confrater Janssens, ook uit Antwerpen.
  • Deze website van Meester Roel Janssens is informatief bedoeld, en geeft U de mogelijkheid om snel de contactgegevens te kunnen vinden. Een c of k zal geen afbreuk doen aan de inhoud en de werking van het kantoor.

In de volledige inhoud van de website houden we ons dan ook graag aan de opgegeven voorkeurspelling. Is voorkeurspelling trouwens met één 's' of twee 's'-en geschreven?